Marie och Mathilda Jacobsson

är två av fyra DJs i Kollektiv Vasagatan, som spelar flitigt på Umeås klubbar och festivaler som Brännbollsyran. De är också DJ-handledare i projektet Loud grrrl – den rosa metoden. Projektet drivs av ABF Umeåregionen med stöd från Allmänna arvsfonden. I projektet lär systrarna Marie och Mathilda nybörjare att komma igång med att DJa och handleder dem fram till deras första spelning.

– Det är jättekul att träffa de som är intresserade av att börja DJa, säger Marie när vi slår oss ner i cafédelen på Musikhuset på Umedalen, för att prata mer om vad de gör i verksamheten. Det roligaste är att peppa, säga att det här går jättebra och uppmuntra andra att våga lita på sig själva, fortsätter hon.

Sammanhanget är viktigt

De berättar om hur många kommer till verksamheten själva, med en bild av att DJ-ing är någonting en gör själv, men hur alla upptäcker att det är både roligare och enklare att göra saker tillsammans.

– Sammanhanget är viktigt, intygar Mathilda. Jag tror det är jättebra att träffa andra som har samma ambitioner som man själv har och som vill samma sak. Då kan man peppa varandra!

För drygt ett år sedan höll de sin första workshop genom Loud grrrl projektet i Umeå och de DJs som dök upp då och som fortsatt öva sen dess, har gjort sina första spelningar. I vår är det därför dags för nya ickebinära, transpersoner och tjejer att lära sig DJa med Marie och Mathilda.

– I början handlar det mycket om att lära sig byta mellan låtar och få övergången att bli bra, förklarar Mathilda. Många har nog en bild av att man som DJ står där med en öronsnäcka och vrider på controllern. Ofta vill personerna som kommer till verksamheten börja med att lära sig scratcha. Det är en illusion vi ganska snabbt får döda, fortsätter hon och båda skrattar igenkännande. Det är mycket att lära sig och öva på. Vi går igenom allting väldigt praktiskt, genom att visa varandra och prova på, avslutar hon.

– Vi jobbar mycket med att alla ska hitta sin egen musik som de vill spela och att bygga upp självförtroende i att spela det man själv tycker är bra, fortsätter Marie. Det är lätt att påverkas av vad andra vill höra, så det gäller att hitta en balans, att behålla sin integritet men samtidigt spela sånt som folk tycker om.

Är du peppad på att DJa?

SKICKA ETT MEDDELANDE OCH BERÄTTA OM VAD DU VILL LÄRA DIG!

Det spelar ingen roll om du är nybörjare eller har hållit på ett tag. Vi anpassar verksamheten utifrån vad du vill göra, det du kan sen tidigare och våra lokala förutsättningar. Hör av dig så kan vi berätta om möjligheterna på din ort!